Skip to content

10 lakberendezési stílus, ami közül bátran válogathatsz!

LOFT stílus:

A LOFT stílus követői régi gyárépületeket, ipari csarnokokat alakítottak át nagyon trendi, és modern lakásokká. Tágas, napfényes lakóterek, és nagy belmagasságok jellemzik. Falai vakolatlanok, csupasz tégla, beton vagy vas tartóoszlopok, és iparias csarnokra jellemző épületgépészeti megoldások lelhetők fel a stílusjegyeiben. Hatalmas nagy üvegfelületek, ablakok társulnak a térhez, amiken nincs függöny. A padló csiszolt beton vagy valami egyszerű hideg burkolat, de helyenként parkettát is használnak a lakberendezők, belsőépítészek. Erre a stílusra jellemző a föld színei, és az enyhén élénk színek. A stílus eredete a XIX. századi Franciaországra vezethető vissza, viszont leginkább Amerikában terjedt a két világháború között. Ekkor a kihasználatlan gyárépületekbe művészek költöztek be, és alakítottak ki Soho negyedeket. Ebből az életstílusból alakult ki a ma ismert LOFT stílus.

SKANDINÁV stílus:

A skandináv stílus alapvetően egy nagyon otthonos, világos lakást ad eredményül. Egyfajta eklektika a sajátja, a modern és a régi darabok együttes használata jellemzi. Színvilága a világos színekre épül, ezzel is világosítva, tágítva a teret. Legjellemzőbb színei a fehér vagy világosszürke árnyalatok, kontrasztban a feketével. A természetes fa szerepe kiemelkedően fontos a skandináv terekben, hiszen a tömör fa bútorok melegséget kölcsönöznek a helyiségeknek, így otthonosabb környezet hozható létre. A Skandináv országokból ered a stílus és mivel itt hideg és sötét van, világos lakótereket alakítanak ki, hogy minél több természetes fény jusson az otthonokba.

MINIMÁL stílus:

A minimál stílust az egyszerű vonalvezetés, tiszta formák, rendezettség, és a nyugalom jellemzi. Alapvető ismérve a harmónia, ezért fontos hogy a tér minden egyes részlete összhangban álljon egymással. Ez a stílus önfegyelmet kíván. A formák és a színek letisztultak, egyszerűek. Erre a stílusirányzatra jellemző színek a fehér, fekete, szürke és a halvány pasztell, anyag használatban viszont a természetes és a mesterséges anyagokat egyaránt alkalmazzák és harmóniában vannak egymással. Általában kevés bútort használnak, csak a” legszükségesebb” használati berendezéseket, ezáltal mindig azt a látszatot keltik, hogy az itt élők tökéletes rendben, rendezettségben élnek. A minimalizmus Olaszországból indult.

COUNTRY stílus:

Igazán laza, könnyed vidéki stílus, amivel az otthonunkat pihentetővé varázsolhatjuk. Leginkább nagymamáink otthona juthat eszünkbe róla, hiszen a country stílus igazán egyedi. A falak gyakran strukturált felületűek. Mindkét véglettel találkozhatunk, a durva felülettel és az arisztokrácia pompáját idéző hangulattal is. Az ülőbútorok jól párnázottak, kényelmesen hívogatóak. Kezeletlen, durva, esetleg kopott felületek jellemzik. Fa lambéria a falakon, nyikorgó hajópadló a talpunk alatt. Persze, ma már mindez modernebb, tartósabb kivitelben valósítható meg. Gyakran használnak nyitott polcokat, tárolókat. Természetes, hagyományos anyagok használata: kő, fa, rattan, kerámia, tégla, len, vászon. A country színeit nehéz behatárolni, a fehértől a finom pasztellig szinte minden előfordulhat, de a vidéki stílusú falakhoz az egyszínű virágmintás tapéták vagy csíkok, kockák is illenek. Az angol “country” szó vidéket jelent, ezért, az elnevezést elsősorban angol vidéki stílusként lehetne értelmezni.

RETRÓ stílus:

Anyaghasználatára a „minden műanyag” elv érvényesül. Tehát műanyag az asztal, a szék, a lámpa búra, a dekoráció. A kárpit anyagok is műszálból, vagy műbőrből készülnek. Jellemző színei a fehér, fekete, sötét barna, narancssárga, királykék, babarózsaszín és a tűzpiros. Bútorokra jellemző a szögletes és íves formák keveréke. A falakon hengerelt festést és tapétát használnak, melynek mintája körkörös, vagy hullámos. Hangulatában nagyon üdítő és felettébb vidám lakberendezési stílus irányzat. A „retró” fiatalok vagányak és lázadók stílusúak. A stílus eredete az ötvenes évek Amerikájához nyúlik vissza, ahol a tervezők elkezdtek futurisztikus bútorokat, tárgyakat tervezni, mivel úgy gondolták, hogy a technika rohamos fejlődésének köszönhetően nem sokára a Holdon, vagy az űrben fogunk élni.

MEDITERRÁN stílus:

Ebben a stílusba sokkal több féle változat van, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a görögökre jellemző hideg színek, és a jellegzetes provence-i bútorok ugyanúgy hozzátartoznak a mediterránhoz, mint a terrakotta árnyalatai, a cserépedények, és a kovácsoltvas kiegészítők. Érdemes pontosítani, hogy melyik vidék hangulatát szeretnénk kialakítani, különben kaotikus összképet kapunk. A mediterán stílus a Földközi-tenger teljes partvidéke, Portugáliától egészen Görögországig terjed.

A provance-i mediterrán lakberendezés:

Franciaország déli részén helyezkedik el Provance. A mediterrán hangulatot meleg színekkel, kőburkolatú falakkal, vagy antikolt típusú festési megoldással, egyszerű fapadlóval, illetve rusztikus, matt hatású égetett kerámia járólapokkal borítják, az asztalos- és kovácsmunkák sem hivalkodóak. A kiegészítők sokszor ódon használati tárgyak. Színvilágára a sárgás – zöldes –kék, esetleg a levendula színek a jellemzőek.

Az olasz mediterrán lakberendezés:

Az olasz lakberendezésben és formatervezésben tökéletesen ötvözik az egyszerűséget az eleganciával. A művészet és a divat különleges egyensúlyt alkot, legyen szó bármely stílusról. Egyszerű formavilágot, de mindig karakteres motívumokat használnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a felhasznált anyagok minőségére, a finom és drága textíliák használatára. Élénk, dinamikus színeket alkalmaznak, melyek segítségével viszonylag könnyű megteremteni a megálmodott hangulatot.

A görög mediterrán lakberendezés:

A legjellegzetesebb görög színek a fehérre meszelt falak, a tengerkék nyílászárók, a natúr cserepek, bennük a vörös muskátli, a ciklámen, a leander és más egyéb  virágok színorgiája. A fehér kívül visszaveri az erős napfényt, belül pedig tiszta, hűvös hatást biztosít. A tengerkéken kívül ritkán használnak más hivalkodó színt. A bútorok fából készülnek, a szőttesek nagyon színesek. Legjellegzetesebb mintái a citrom, és a szőlő, valamint az olíva, ezek megjelenhetnek a textileken, de még apróbb kiegészítőkön is.

A spanyol mediterrán lakberendezés:

Mivel Hispánia Európa és Afrika határán helyezkedik el, mindkét kontinens hatása erőteljesen érvényesül a lakberendezésben is. A spanyolok a hatásra koncentrálnak, igazi tüzes színeket: narancsot, vérvöröset alkalmaznak. Használati tárgyaik jellemzően fából, vagy kovácsoltvasból készülnek,  bútorhuzatoknak pedig a bőr jöhet számításba.

NEOBAROKK stílus:

A neobarokk lakberendezés, a régi barokk korból átalakult, modernebb változatot takarja. Fő a látványosság és a színpadiasság ennél a stílusnál. Még az anyaghasználatban is: minden jöhet, ami feltűnő. Hatalmas, exkluzív üveg, vagy kristály csillárok, falikarok, faragott kép-, tükörkeretek és burjánzó növényi mintázatú tapéták, textíliák a kellékei. Mintavilágára a hajlított lábak, bőséges faragással díszített ágyvégek, ülőbútorok, és hatalmas indák, virágok jellemzőek. Színvilága különleges, ragyogó színek sötét árnyalatokkal kontrasztban. Sok arany, ezüst, bronz, olyan helyeken is, mint üllő bútorok, komódok. A barokk stílusjegyek sokszor túlzóak, ám ha okosan használjuk, káprázatos enteriőröket lehet vele létrehozni.

JAPÁN stílus:

A japán stílus jellegzetessége, hogy nem szereti a túlzásokat. Alacsony bútorzat inkább/ sötét színekbe/ ülőpárnák, térdeplőasztalok, és szőnyegek jellemzik. Színeire is az egyszerűség, leginkább a fekete és a fehér szín a kedvelt, amelyet gyakran kiegészít a vörös mély árnyalata, és persze a természetes kiegészítők barna színe. A stílusban letisztult formák és finom, tompított árnyalatok jelennek meg. Nem szereti a csillogást, matt felületeket használ. A padló világos fából, vagy kőből készül, a falak többnyire fehérek, de mindenképpen világosak. Egyik ilyen jellegzetesség például a ma is alkalmazott papírfal, amely a térelválasztó szerepét tölti be, könnyen áthelyezhető. A bútorok egyszerű vonalvezetésűek, természetes anyagból nagy precizitással készülnek. Az ablakot függöny helyett inkább fa lécekből álló redőny borítja. Hangulatos fényjáték és a jellegzetes japán motívumok a lótuszvirág, a bambuszlevél, és a madarak díszítik a falakat, esetleg a drapériákat.

KLASSZIKUS stílus:

Régen e stílus nagyon úgymond régi vágásúaknak szólt, de a mai világban már a klasszikus stílus irányzat, és lakberendezés a fiatalok körében is fellelhető egy picit modernizálva. A klasszikus stílus bútorzatát több generáción keresztül öröklött, vagy műtárgyként vásárolt bútordarabok, kiegészítők alkotják. A bútorok tömör fából, faragással vagy intarziával díszített furnéros darabok. A kandalló lehet az otthon fókusza, amely meghittséget ad egy klasszikus nappalinak, és segít feloldani az emelkedett, vagy túlságosan merev hangulatot. A drapériák, függönyök nemes anyagból: selyemből, bársonyból, készülnek. A bútorok mellett a kelmék adják meg a klasszikus otthon karakterét, és persze a képek. Az antik enteriőr egyik leglényegesebb eszköze a szimmetria, és ezt a képek elhelyezésénél is vegyük figyelembe. Klasszikus lakberendezés szépségét emelik a vázák, míves keretbe zárt tükrök, porcelánok, faliórák, ezüst- és réztárgyak, gyertyatartók, falikarok és lámpák, párnák és takarók, kilincsek és ajtódíszek, és nem utolsó sorban a zongora, a teljesség igénye nélkül. Hozzánk illő ez a stílus, ha rajongunk az antik darabokért és nosztalgiával viseltetünk a régi korok iránt. A stílus eredete azokra az időkre nyúlik vissza, amikor még számtalan, míves kézműves tárgy és termék díszítette az otthonokat.

MODERN stílus:

A modern stílus nagyon közel áll a minimál stílushoz, viszont sokkal többet enged meg a színhasználatban. A stílusra jellemző színek a barna, meleg árnyalok és foltokban megjelenő élénkebb tónusok, anyagokban többféle típust: fát, fémet, üveget, mesterséges anyagokat, és követ alkalmaznak. Ennél a stílusnál a szögletes, és éles vonalak valamint a kerek, íves formák nagyon jó barátságban vannak. Ez teszi nagyon trendivé, és különlegessé ezt a stílust. Ennél a stílusnál sem elhanyagolható a virág, mint dekor. Világításnál a természetes fény előnyt élvez, a mesterséges fény általában meleg fény, de helyenként megtalálható a hideg is. Bizonyos helyiségekben, használnak süllyesztett lámpákat, álló lámpákat és csillárokat is, ezek lehetnek mintásak, és különleges formájúak.