Skip to content

Hogyan lesz praktikus egy konyhabútor?

Ahány háztartás, szinte annyiféle konyhabútordizájn. A klasszikustól a modernig.

Alapvetően a konyha a főzés, sütés, tálalás, étkezés színtere, de minden konyha megegyezik a benne végzett munkafolyamatokkal. Az ideálisan berendezett konyha az ételkészítés munkafolyamatának a sorrendjét követi.

Itt olvashattok pár jó tanácsot, hogy hogyan lesz praktikus a konyhabútorotok:

  • A hűtőszekrényt, kamraszekrényt, célszerűbb minél közelebb elhelyezni a bejárati részhez, így a megvásárolt élelmiszerek egyszerűen elhelyezhetők miután hazaértünk a bevásárlásból.
  • A feldolgozás folyamán az élelmiszereket kicsomagoljuk, hámozzuk, így praktikus az előkészítéshez minimum egy 40 cm széles munkafelület.
  • A tisztítás, öblítés, vízvétel szempontjából a mosogatótálca elmaradhatatlan része a konyhánknak. Itt gondolnunk kell arra is, hogy az étkezés után visszahozott edények öblítése, csepegtetése itt történik. A mosogatót, és a mosogatógépet a bekötés miatt, ne helyezzük egymástól messzire.
  • A nyersanyagok előkészítésére szolgáló munkapult, ami minimum 90cm széles legyen, a mosogató és a főzőlap közé célszerű helyezni. A konyhának ebben a részében ajánlatos a különféle késeket, reszelőket tárolni.
  • A főzőlap és a sütő környékén célszerű az edényeket tárolni. A sütőt és a mikró az úgynevezett magas, vagy ergo szekrénybe kapjon helyet.

Ne feledjük el figyelembe venni a konyhában tevékenykedő személy tulajdonságait, hogy jobb vagy bal kezes-e. Ebből következtetve, a jobb kezeseknél legideálisabb, ha az élelmiszerek feldolgozás sorrendje balról jobbra halad.

Gondold át a szokásaidat is. Jobban szereted, ha az eszközök zárt ajtó mögött, vagy szem előtt vannak? Ha tudod magadról, hogy szándékaid ellenére úgy is mindig a munkapulton hagyod a citromfacsarót, és a szakácskönyvet jobb, ha nagyobb pultot veszel, vagy több polcod lesz, mintha egyfolytában megpróbálnál rendesebben viselkedni, mint amilyen valójában vagy.