Skip to content

A legnépszerűbb konyhapult anyagok előnyökkel, és hátrányokkal fűszerezve

A konyhában töltött rengeteg idő miatt, mindannyian vágyunk egy szép konyhabútorra, aminek egy nagyon fontos eleméről olvashattok ma , mégpedig a munkapultról. Azon kívül persze, hogy mutatós, lényeges, hogy strapabíró, és könnyen tisztítható legyen. Régebben a gránit pultot választotta, aki luxus minőséget szeretett volna, de manapság már más anyagok is szóba jönnek, a munkapult anyagválasztást illetően.

Rozsdamentes acél

Az inox felszínű burkolatokat, inkább a minimál stílusú, és high-tech konyhák szerelmeseinek ajánljuk. Csodálatosan szép, és higiénikus. Nem véletlenül kötelező éttermek konyháiban. Viszont nehéz foltmentesen tartani, és gyorsan karcolódik.

Üveg

Rendkívül mutatós, egy új, modern konyhában. Választhatunk alsó felén színezettet, átlátszót, több réteg üvegből ragasztottat. Minden esetben egy hordozó réteget kell alá építeni. Hátránya, hogy könnyen karcolódik, ami sajnos nem javítható, és nagyon meglátszik rajta a megszáradt vízcsepp.

Természetes fa

A fa tökéletes választás azoknak, akik szeretik a természetes hatású tárgyakat. A fa munkalap bármilyen méretre alakítható. A mosogató és tűzhely főzőlapja is belevágható, de beillesztéskor a széleket szigetelésekkel kell ellátni.

Laminált pult

A legelterjedtebb munkapult típus. Valószínűleg mert a legolcsóbb, és bármilyen mintát kaphat, a fán át a kőig, de akár natúr is maradhat. Összetételét tekintve: faforgács anyagra felvitt dekoritlemez. Hátránya, hogy meglátszik rajta a vágás nyoma, és felpattoghat a felszíne a forró edény hatására.

Beton

Nagyon kedvelt anyag a lakberendezésben manapság. Megfelelő az ár érték aránya. Egyedileg a konyhához öntik, így hézagmentes lesz. Hő és karcálló. A beton alapvetően porózus anyag, felületét impregnálni, vagyis nedvességgel szemben ellenállóvá kell tenni.

Kvarc

Az egyik legjobb alternatíva. Erős, tartós, stílusos. Kemény, fényes felületének köszönhetően egyszerűen tisztítható. A kvarc kompozit egy 90-94%-ban kvarcból és 6-10%-ban magas szilárdságú poliészter gyantából gyártott anyag, mely rendelkezik a kvarc, mint az egyik legkeményebb, és legellenállóbb kőzet előnyös tulajdonságaival. Igényes kialakításúak, és számtalan színben, többféle él kialakítással is elérhetőek. Bár igencsak hőállóak, a főzés során kifröccsenő forró ételt vagy folyadékot a fényes felületű kvarc pult 90°C-ig, a matt felületű pult pedig csak 80°C-ig bírja.

Természetes kőpultok

Lehet márvány, mészkő. Nagyon divatos, és csodálatosan szép. Könnyen felújítható. Hátrány, hogy mattul, és megmaradnak rajta a foltok. A márvány már kényesebb, ám sima, fényes, nem tapadó felszíne – a profi szakácsok szerint – tésztagyúrásnál és cukrászatban verhetetlen. Hátrányukként említhető, hogy rendszeres kezelés igényelnek, direkt kőhöz való tisztítószereket kell felületkezeléskor használni.

Akril pult

Leghíresebb a Corian amit a DuPont cég talált fel : 1/3 rész akrilgyantából, és 2/3 rész természetes ásványi anyagból áll. Bármi kivitelezhető belőle. Vegyi anyagokkal szemben ellenálló. Hátránya a karcolódó felület, és a hővel szemben sem valami ellenálló.

Kőporcelán lapok

Extra nagy méretben is kapható. Durván kemény anyag. Eredetileg 3mm a vastagsága. A munkapultnál 7 mm-es változat ajánlott /ilyenkor két 3 mm-es lap között van a megerősítő háló/. Szinte csak előnyei vannak, bírja a forróságot, vághatunk rajta, és szép színekbe kapható.