Skip to content

Minőségi borok megfelelő hőmérsékleten

A mai blog részünket annak ajánljuk, aki „Egy üveg bort bedobok a hűtőbe” mozdulattól egy kicsit elrugaszkodik. A minőségi borainknak is lehet minőségi helye a konyhánkba.

A bornak nem csak a tárolási hőmérséklete, de egyértelműen a fogyasztási hőmérséklete is nagyon fontos. Kétszer gyorsabban érik a bor szobahőmérsékleten, mint ha 13 fokon tárolnánk. Ha rendszeres borfogyasztók vagyunk, a borhűtő jó társunk lehet.

A különféle borok fogyasztási hőmérséklete a következő:

  • pezsgő: 7-8 C
  • fehérbor: 9-10 C
  • asztali vörösbor: 13-14 C
  • minőségi vörösbor: 14-15 C
  • rozé bor: 8-11 C
  • testes, nehéz vörösbor: 16-19 C

A megfelelő hőfok nem felesleges urizálás, hanem a bor megfelelő savtartalmának érvényesülése miatt fontos. A borhűtő kiválasztása esetén a méret, és a kapacitás a legfontosabb. A mintegy 32 palack tárolására alkalmas kompakt hűtők nagyon könnyen elhelyezhetők, és tökéletes megoldást nyújtanak pár palack tárolására. A nagyobb, akár 54 palack tárolására is alkalmas hűtők, egy kezdő borgyűjtőnek is tökéletesen megfelelnek.

Design szempontjából, létezik pult fölé helyezhető, pult alatti, és szabadon álló típusok. Festett acél, fa, nemes acél kivitelből választhatunk. A legkedveltebb az üvegajtós kivitel.

Végül hagy ajánljunk figyelmetekbe egy idézetet, amit persze nem kötelező betartani. Avicenna perzsa orvos, filozófus szerint:

„Kezd napot egy jó borral, és fejezd be egy pohár még jobbal!”