Skip to content

Fűszernövény design a konyhában

A fűszernövények legtöbbjét könnyen lehet kezelni, és gazdag terméssel jutalmaznak bennünket, ha odafigyelő kertészek vagyunk. Legyen szó elszórt magok által kifejlődött, vagy kertészetben vásárolt növényekről. Ha szeretnéd a lehető legfrissebb állapotban az ételbe helyezni az ízletes fűszereket, készítsd el a saját fűszerkerted. Nem kell hozzá sok hely, mégis a friss fűszereknél nincs íncsiklandóbb. Nem muszáj sok félét, csak a legtöbbet használtakat szerezd be.

Lássunk néhány kedvelt fűszernövényt:

Bazsalikom: nagyon jól illik salátákhoz, paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához, olíva bogyóhoz, és tésztákhoz. Zsályával és rozmaringgal kiváló halízesítő. Fokhagymával, fenyőmaggal (vagy dióval), olíva olajjal kombinálva a klasszikus pesto szósz alapja.

Citromfű: a citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek ízesítésére használják. Kiváló desszertek, valamint limonádé, tea, és vaníliapuding díszítésére, és ízesítésére is.

Kakukkfű: illik a szárnyasokhoz, citromhoz, sós tésztafélékhez. Jól kombinálható petrezselyemmel, majorannával, rozmaringgal, szerecsendióval, zsályával és babérral. Adjuk sűrű hús-, és egyéb levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz.

Majoránna: kiváló társa a krumplinak, vörös húsoknak, és a karakteresebb ételeknek. Jól ellensúlyozza a birka, vadkacsa kellemetlen faggyús mellékízét. Kiemeli a paradicsom, a burgonya, a tökfélék, és a bors ízét. Nagyszerű páros fokhagymával vagy chilivel.

Oregánó: friss levelei a gomba, a paradicsom, az olívabogyó és bármilyen olaszos étel kiváló fűszere. Zöldségekhez, fehér és vörös húsokhoz, halakhoz jól illik, megy hozzá a bazsalikom, a fokhagyma, a bors vagy a kakukkfű. Erőteljes íze miatt mindig fokozatosan adagolják, mert könnyen válik túl dominánssá az ételekben.

Petrezselyem: zöldje illik a paradicsomhoz, a gabonafélékhez és a hagymához. Tehetünk belőle levesekbe, főzelékekbe, szószokba, hal- és tojásételekbe, húsok töltelékébe, különböző zöldségételekbe, salátákba, de illik a főtt és sült burgonyához is.

Rozmaring: illata a fenyőhöz hasonlítható, ezért vadakhoz, bárányhoz, gombához, szárnyas ételekhez jól illik. Kiemeli a kakukkfű és a fokhagyma aromáit, ezért különösen jó bográcsban készült pörköltekhez.